Rijnland, een streek bol van variatie
Rijnland, een streek bol van variatie

Bent u opzoek naar een leuk uitje? Een paar nachten in een hotel aan zee of een fietstocht langs de vaarten en plassen in de Hollandse polders? Heerlijk snuiven van het prille voorjaar? Of gewoon even er tussen uit en genieten op één van de vele terrassen? Dan kan je in Rijnland uitstekend terecht en zal er nog veel over nagesproken worden. Neem wel uw fototoestel mee om van alle moois nog lang te kunnen nagenieten. 

Of het nu gaat om jongeren, senioren, gezinnen met kinderen of groepen, in Rijnland is er voor iedereen wel iets. En bovendien in ieder jaargetijde. Een ideale streek dus voor een kortere of lange vakantie.

Holland in een notendop

'Holland in een notendop', dat is wat de bezoeker in Rijnland kan vinden. Een streek waar je gewoon tijd tekort komt en waar niemand zich ook maar een dag hoeft te vervelen. In het voorjaar zijn er de rijk bloeiende bollenvelden, in de zomer het uitgestrekte strand en de  duinen. Wie liever in alle rust geniet van een heerlijke fietstocht vindt alle ruimte in het polderlandschap van het Groene Hart. Het uitgestrekte plassengebied biedt mogelijkheden voor de watersport of het maken van een rondvaart. En wie wil genieten van cultuur, musea en de sfeer van de vele terrassen in een echt Hollandse stad, komt optimaal aan zijn trekken in Leiden, de oudste universiteitsstad van Nederland.
En als een verblijf in Nederland niet kan zonder bezoek aan Amsterdam, dan ben je daar vanuit Rijnland, zowel per auto als per trein, binnen een uur.

Rijke historie

Sinds de Romeinse tijd is Rijnland een bloeiende streek rondom de monding van de Rijn. Met een rijke historie, waar wereldberoemde kunstenaars als Rembrandt en Jan Steen en vooraanstaande wetenschappers als Boerhaave, Linnaeus en Einstein hebben geleefd en gewerkt. Het Beleg en Ontzet van Leiden speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van de Oranjes en bij de ontwikkeling van de Lage Landen. Als dank krijgt de stad Leiden de eerste universiteit van het land. De wetenschap ligt aan de basis van een groot aantal roemruchte musea met toonaangevende collecties en tentoonstellingen.
Maar Rijnland is ook de streek van nieuwe ontwikkelingen in Europeese centra van bio-technologie en ruimtevaart.

Bollenvelden en Keukenhof

In het voorjaar zijn het vooral de Bollenvelden en Keukenhof die volop kleur geven aan een verblijf in Rijnland. Bezoekers uit de gehele wereld komen hier genieten van het palet dat wordt gevormd door de vele soorten narcissen, tulpen, hyacinthen en andere bolbloemen. Kortom, in de Bollenstreek begint het voorjaar pas echt. Maar ook later in het jaar zorgen de zomerbloemen voor een bloeiende streek. Niet voor niets is hier twee keer in het jaar een bloemencorso te bewonderen. Mooie aanleiding voor een verblijf in een hotel of om er een paar dagen op uit te trekken met de mobilehome of de camper.  

Strand, zee en duinen

In de zomer zal op een zonnige dag het strand van Noordwijk of Katwijk veruit favoriet zijn. Een lang gerekt strand met gezellige strandpaviljoens om een fris drankje te nuttigen of een hapje te eten. Druk ter hoogte van de Boulevard, maar rustiger iets verder weg. 
Genieten van een ontspannende wandeling langs de branding van de zee. Of de natuur verkennen tijdens een wandeling door de duinen, al dan niet onder leiding van een gids.
De zee bij Noordwijk krijgt jaarlijks de 'Blauwe Vlag' als teken van zuivere waterkwaliteit waarin het verantwoord is te zwemmen. Maar natuurlijk kan je er ook kitesurfen, zeilen, of zeevissen. Op het rustige deel tussen Noordwijk en Langevelderslag is er veel ruimte voor de liefhebbers van het naaktstrand. 's Avonds kan je in Noordwijk heerlijk uitgaan
in een van de vele bars en dancings.

Hollands Plassengebied, genieten van het water 

Liefhebbers van water kunnen binnen het Hollands Plassengebied hun hart ophalen. De Kagerplassen, Wijde AA, Braassemermeer en Westeinderplassen zijn een waar eldorado voor watersporters: zeilen, surfen, kanovaren, waterskiën, zwemmen of ontspannen rondvaren met een motorjacht, het kan allemaal. En wie niet zelf wil varen, kan van dit fantastische gebied met zijn vele molens heerlijk genieten langs het water of vanuit één van de vele mogelijkheden voor het maken van een rondvaart.  

Het Groene Hart: Ruimte en rust

Genieten van de natuur kan men in alle rust op de Nieuwkoopseplassen, Met een electroboot tussen de rietkragen door varen en de vele bijzondere vogels en planten verkennen. En tussendoor een bezoek bengen aan een authentieke smederij of aan het Poldermuseum in Nieuwkoop en Noorden.
Fietsroutes dwars door de polders van de Rijnstreek, over de kerkpaden bij Zoeterwoude of slingerend langs het idyllische riviertje de Meie bijvoorbeeld, bieden een oase van rust. Ze geven u gelegenheid een kijkje te nemen op een van de kaasboerderijen. Kinderen kunnen hier zelf de lammeren voeren en het melken van de koeien meemaken.Kerkepaden Zoeterwoude; foto Rijnland-info

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Attracties voor jong en oud

Voor de kinderen, maar natuurlijk ook voor de ouderen, is het heel bijzonder om een bezoek te brengen aan een van de vele attracties, zoals het vogelpark Avifauna of aan het Romeinse themapark Archeon, allebei in Alphen aan den Rijn, aan kaasboerderij Geertje in Zoeterwoude, om een rit te maken in een historische stoomtrein bij het Valkenburgsemeer, of zich te kunnen verplaatsen in het leven van een astronaut in Noordwijk Space Expo. Maar ook een bezoek aan Naturalis te Leiden, met de vele opgezette dieren van de Sint Bernhardhond tot de Dinosaurus, is een enorme belevenis.

Leiden, stad van ontdekkingen

Natuurlijk kan je het gehele jaar door terecht in Leiden, het kloppend hart van Rijnland, met recht een stad van ontdekkingen. De stad waar 400 jaar geleden Rembrandt geboren werd en nog veel uit de tijd van zijn jeugd is terug te vinden. De vele wijd vermaarde grote wetenschappelijke musea maken Leiden tot museumstad bij uitstek. Leerzaam voor jong en oud met altijd weer interessante tentoonstellingen.

Een bijzondere ervaring is het om per sloep vanaf de plassen rechtstreeks naar het centrum van Leiden te varen om daar aan te leggen en op een van de vele terrasboten een drankje te nuttigen.

terrasboten Leiden

 

Het uitgebreide winkelgebied en de vele terrassen langs het water, in combinatie met de historische bebouwing, maken dat Leiden een zeer sfeervolle en levendige studentenstad is geworden. De vele restaurants van eetcafe tot culinair etablissement zorgen er voor dat ook op dat gebied voor iedereen wat te vinden is. Wie daarna nog tot laat wil gaan stappen kan terecht in een van de vele cafe’s in de Leidse binnenstad. 

En wie tijdens het verblijf in Rijnland heeft ontdekt dat dit te kort was om alles te zien en te beleven, ach, die komt gewoon nog een keer terug. Er is immers altijd wat te beleven in Rijnland.

 

 


 graden
°C