Rijnland, een streek bol van variatie
- Hollands Plassengebied, schilderachtig mooi -

Hollandse polders bij Kaag Dorp

Het Hollands Plassengebied bestaat uit een aaneenschakeling van gevarieerde plassen, temidden van de oerhollandse polders. De plassen zijn zeer geliefd bij de eigen bevolking van de Randstad, maar zijn ook bijzonder in trek bij de toerist als afwisseling voor het verblijf aan zee of in één van de Hollandse steden. Of je nu wilt zeilen, met een plezierjacht of sloep wilt rondvaren of met een kano actief over de wateren wilt peddelen, er zijn in dit gebied vele mogelijkheden. En als je zelf geen boot hebt, dan kan je altijd wel ergens terecht voor het huren van een boot of het maken van een rondvaart over de plassen.
En natuurlijk kan je ook volop van het water genieten zonder je op dat water te begeven. Per fiets zijn vele tochten te maken langs de waterkanten van de plassen en wateren, af en toe genietend van een kop koffie of een drankje op één van de vele terrassen. Met wellicht een bezoek aan een molen of een streekmuseum. Met de picknick rustig aan de waterkant of een ijsje leunend op de stuur van de fiets.

Watersportgebied Kaag en Braassem

De Kagerplassen met het pittoreske, typisch Hollandse eiland Kaag waar de tijd stilgestaan lijkt te hebben en Warmond met het recreatiegebied Koudenhoorn. Een grillig plassengebied in combinatie met Hollandse polders, diverse typen molens en uiteraard weilanden vol koeien. Met een ringvaart waar de waterspiegel hoger ligt dan de naastgelegen polders. Hollandser kan het gewoon niet.
De Kagerplassen zijn een eldorado voor de liefhebbers van zeilen, kanoën, roeien, waterskiën en vissen, maar natuurlijk ook een perfect gebied voor het maken van een fantastische rondvaart door dit Hollands Plassengebied. De Kaagweek, met zeilwedstrijden tussen Holland en Friesland, is een tot ver buiten het gebied bekend evenement. En als je niet zelf aan het zeilen kunt deelnemen, dan zijn daar nog de vele terrassen aan het water waar het goed toeven is.

Vanaf de Kagerplassen kan men via de vaarten en wateren varen naar de Wijde Aa, de Braassemermeer en de Westeinderplassen. Grote plassen waar de watersporter volop zijn hart kan ophalen, met gezellige terrassen in Roelofarendsveen, Oud Ade, Woubrugge of Hoogmade.

Natuurmonument Nieuwkoopse Plassen

En niet te vergeten de prachtige natuur en stiltegebieden van de Nieuwkoopse Plassen, met mooie schilderachtige vergezichten. Een deel van dit waterrijke natuurgebied behoort tot onze beschermde natuurmonumenten waar weilanden, rietkragen, moerasbos en laag houtgewas elkaar afwisselen. Met broedplaatsen voor tal van bijzondere vogels zoals de zwarte stern en aalscholver. Met de grootste purperreigerkolonie van West-Europa. Een gebied waar de rust gewaarborgd is, waar een vaarvergunning noodzaak is. Het maken van een excursie onder leiding van een deskundige gids of het huren van een fluisterboot, is hier een must om tot rust te komen in ons dagelijkse jachtige bestaan. Het water is uitstekend toegankelijk voor een kano of een roeiboot. Er zijn verschillende aanleg- en opstapplaatsen. Het kronkelige riviertje De Meie vormt een bijzondere aanvulling op dit gebied en voert dwars door kenmerkend Hollands polderlandschap. Een waar genoegen voor de kanovaarder of fietser.
In Nieuwkoop en Noorden kunt u uitstekend terecht voor een vaartocht met aansluitend een heerlijk terrasje of een uitstekende maaltijd. Restaurants liggen direct aan het water of midden in de polder. Beide kernen beschikken over een rijke historie met een aantal zuinig bewaarde monumenten. In Nieuwkoop kende men in de loop der jaren vele smederijen, waarvan er nog slechts enkele over zijn.  


 graden
°C