Rijnland, een streek bol van variatie
- Leiden, stad van ontdekkingen-

In Leiden, het kloppend hart van Rijnland, kan je het hele jaar door terecht voor sfeervolle
activiteiten, met recht een stad van ontdekkingen. Een stad met een rijk verleden en met vele monumenten die aan dat verleden herinneren. De stad waar 400 jaar geleden Rembrandt geboren werd en nog veel uit de tijd van zijn jeugd is terug te vinden. Maar ook een stad die bruist van het studentenleven, met veel terrassen op en langs het water.Nieuwe Rijn, Foto Rijnland-info

Leiden is een van de oudste steden van Nederland. Na Amsterdam heeft het de grootste binnenstad met een opmerkelijk ronde ruimtelijke structuur. De stad is gebouwd rondom de splitsing van de Rijn waar Jacoba van Beijeren haar verdedigingsbolwerk, de Burcht, bouwde. Evenals Amsterdam kent de stad veel grachten met rondom de binnenstad zeven singels die vrijwel geheel intact gebleven zijn. Een unieke kans de stad tijdens een rondvaart vanaf het water te leren kennen en er daarna heerlijk rond te dwalen. 

Leiden is ook de stad waar tijdens de Spaanse oorlog moedige uitgehongerde Leidenaars standvastig hebben volgehouden tijdens het beleg van de stad. Het ontzet van de stad op 3 oktober 1574 wordt nog jaarlijks op grootse wijze gevierd, onder andere door het uitreiken van haring en wittebrood en het eten van hutspot. De festiviteiten zijn uitgesmeerd over een volle week. Het 3-oktoberfeest wordt wel gezien als het grootste volksfeest van boven de rivieren. 

Leiden, de oudste universiteitsstad van Nederland, telt 12 musea met uiteenlopende collecties en vaak wereldberoemd. De historische binnenstad met de smalle stegen en grachten, het zeer fraaie Rapenburg, de gotische Pieterskerk, de Hooglandse Kerk en de kenmerkende Burcht zijn een stadswandeling meer dan waard. De 35 hofjes, gebouwd tussen de 15e en 19e eeuw, vormen een oase van rust in de stad. In het Jean Pesynhof leefden de Pilgrim Fathers voordat zij via Delfshaven de overtocht maakten naar Amerika. Jaarlijks komen vele Amerikanen naar Leiden om de plaats van hun roots te bezoeken.

Het uitgebreide winkelgebied in combinatie met de historische bebouwing, de vele terrasboten en de aanwezigheid van de wereldberoemde universiteit, maken dat Leiden een zeer sfeervolle en levendige studentenstad is geworden. Met twee keer per week een grote gezellige weekmarkt. De vele restaurants, van eetcafe tot culinair, zorgen er voor dat ook op dat gebied voor iedereen wat te vinden is. Wie daarna nog tot laat wil gaan stappen kan terecht in een van de vele cafe’s en uitgaansgelegenheden die de stad kent. 

Leiden is niet alleen een stad met een verleden, maar ook een stad waar gewerkt wordt aan de toekomst. Grote vermaarde bedrijven hebben zich er gevestigd, zoals Heineken en Heerema Offshore. Belangrijke onderdelen voor de ruimtevaarttechnologie zoals kunstmanen en satelieten komen van Fokker Space uit Leiden. Het Bio-sciencepark is na Parijs een van Europa's belangrijkste gebieden voor de ontwikkeling van life-sciences en bio-technologie.
Kortom: Leiden, een stad van kennis en ontdekkingen, klaar voor de toekomst.   


 graden
°C