Rijnland, een streek bol van variatie
Aanbevolen wandelroutes in Rijn- en Bollenstreek

Voor de liefhebbers van wandelen in de stad of in natuurgebied zijn er in de regio een aantal beschreven en grotendeels gemarkeerde wandelingen. De keuze voor de route is natuurlijk afhankelijk van uw voorkeur voor het wandelgebied en de afstand die u bereid bent te wandelen. Onze PRET-aanbevelingen geven we voor volgende routes: 


Leidse Loper (stadswandeling)

De zogenaamde Leidse Loper is een circa twee uur durende wandeltocht langs de mooiste plekjes van de historische Leidse binnenstad. De geschiedenis van de stad en de beroemd geworden Leidenaars komen tijdens deze wandeling tot leven. U wandelt langs de Burcht, langs historische gebouwen, kerken, universiteitsgebouwen en hofjes. En natuurlijk vindt u onderweg genoeg gelegenheid voor één van de vele terrasboten of voor een leuk restaurantje. Een beschrijving is verkrijgbaar bij het Visitor Centre aan de Stationsweg te Leiden.


Zandhagedis wandelroute (natuurwandeling Noordwijk)

De Zandhagedisroute is een 8 km lange wandelroute door het Langeveld, ten noorden van Noordwijk.  Het Langeveld is de uitloper van een strandvlakte die was ingesloten tussen de jonge zeeduinen en de landinwaarts gelegen Oosterduinen. Deze wandeling loopt door een aantal gebieden die verschillende beheerders hebben. Het Langeveld en de Blink worden door het Zuid-Hollands Landschap beheerd. Verder gaat de wandeling door gebieden van de Amsterdamse Waterleidingduinen, Staatsbosbeheer  en het Hoogheemraadschap Rijnland. De wandeling laat u kennis maken met de grote variatie van natuur en natuurbeheer, door duingebied, over strand, door waterwingebied en door de bollenvelden. De wandeling geeft goed te zien wat er allemaal met het duin kan gebeuren.
Het startpunt ligt aan de Kapelleboslaan in Noordwijkerhout. Voor een deel van de route zijn speciale toegangskaarten nodig. Een routebeschrijving is te downloaden via Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, tel. 010-272 2222


Konijnenroute (natuurwandeling Noordwijk)

Temidden van de bollenvelden ten noorden van Noordwijk ligt het landgoed Nieuw Leeuwenhorst. In de Tweede Wereldoorlog werd het landhuis gesloopt, werd een groot deel van het landgoedbos gekapt en werd er een tankgracht gegraven. In 1953 begon de Stichting Zuidhollands Landschap met het herstel en herbebossen van het landgoed. De tankgracht werd hierbij een grote vijver. Het landgoed is nu een waar domein voor konijnen en watervogels. Een gevarieerde en gemarkeerde wandeling van 3 km langs bos, akkerwallen en waterpartijen. toegang gratis. Start vanaf parkeerterrein langs de Gooweg tussen Noordwijk en Noordwijkerhout. Een routebeschrijving is te downloaden via Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, tel. 010-272 2222

 


 graden
°C