Rijnland, een streek bol van variatie
Boeren-Leidsekaas

De boeren-Leidsekaas is een 30+ kaas met een geheel eigen smaak, die al eeuwen lang op ambachtelijke wijze op zo'n 20 kaasboerderijen in de omgeving van Leiden wordt gemaakt. Kenmerkend voor deze kaas is de stevige en ietwat kruimelige structuur. Dat komt omdat deze kaas wordt gemaakt van afgeroomde melk. De melk is niet gepasteuriseerd. Tijdens de bereiding wodt komijnzaad toegevoegd, waardoor de kaas een geheel eigen smaak heeft. De Boeren-Leidsekaas heeft een vetgehalte van tussen de 30 en 40%. Daarom wordt Boeren-Leisdsekaas in het Rijkskeurmerk aangeduid met 30+.
De Boeren-Leidsekaas is herkenbaar aan het roodbruine uiterlijk, de hoekige zijkanten en de reliëfindruk met de gekruiste Leidse sleutels. In 1997 heeft de Boeren-Leidsekaas de Europese Beschermde Oorsprongbenaming verkregen.


Asperges

Aspergehof Noordam heeft jarenlang gewerkt aan het omwerken van de kleigrond van de polder tot uiterst geschikte grond voor het telen van asperges. Dagelijks worden deze vers gestoken voor een smaakvol recept en een heerlijke maaltijd. Laatste verkoopdag op 29 juni. Aspergehof Noordam vindt u aan de toeristische polderroute op de Boddens Hosangweg 63 in Woubrugge.


 graden
°C